Frukostbullar utan jäst

Jag har aldrig jäst hemma om jag inte planerat att baka, därför tycker jag det är väldigt smidigt att baka bröd på bakpulver istället fär jäst, dessutom går det mycket snabbare. Detta är ett enkelt bröd som inte kräver planering och handling innan. 
 
 
Ingredienser:
 
5 dl mjöl (ex 3 dl vetemjöl och 2 dl rågsikt)
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
3 msk sirap
2,5 dl vatten
1 ägg
sesamfrön att strö över
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt vatten och sirap. Rör ihop till en deg, den kan gärna vara lite kletig. Forma till 6 stycken bullar med mjöliga händer och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Vispa upp ägg och pensla över bullarna. Strö sist på sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills brödet fått fin färg.
 
 
Bröd | baka, bakabröd, bröd, frallor, nybakat | | Kommentera |

Lättbakad limpa

Jag är så trött på allt köpbröd men misslyckas ofta i mina försök att baka själv. Kom över ett recept som verkade enkelt och testade. Skam den som ger sig! 
 
 
Ingredienser:
 
1/2 jäst för matbröd
3 dl ljummen mjölk (37 grader)
1/2 dl sirap
1 msk olja
1 tsk salt
4 dl vetemjöl 
4 dl rågsikt
 
Gör så här:
 
Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölken. Rör ner sirap, olja, salt och mjölet lite i taget tills degen blir smidig. Forma degen till en limpa och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö lite mjöl över limpan, skär några snitt och ställ in limpan i en kall ugn, brödet kommer jäsa under uppvärmning. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter eller tills limpan fått en fin färg. Låt den sedan svalna på ett galler. 
 
Bröd | baka, bakabröd, bröd, limpa, lättbakat, nybakat | | Kommentera |
Upp